Nieuws

Najaarsexcursie 8 november

Geplaatst op 19 oktober 2014

SME bestaat alweer 15 jaar. In die afgelopen jaren is menig militair erfgoed bezocht. Hoewel Nederland klein is is er toch nog steeds weer wat nieuws te ontdekken. Op het programma van de komende herfstexcursie staan een aantal munitiebunkers die gezien de periode waarin ze gebouwd zijn vreemd lijken op deze plaats, des te interessanter zijn ze om eens te bekijken.

Prominent op het programma staat echter de Stelling van Amsterdam en dan een onderdeel ervan: dat deel dat op de bodem van het Haarlemmermeer is aangelegd. Wij beginnen onze tocht met het meest westelijke fort, Fort Vijfhuizen, alwaar wij een kijkje kunnen nemen in het herbestemd fort dat nieuwe functies in zich herbergd. Voor Fort Hoofddorp, in het midden van de polder geldt dat niet. Het fort staat leeg en wacht op nieuwe functies waar dit fort onderdak aan zou kunnen bieden. Het volgende fort dat wij gaan bekijken is het fort bij Aalsmeer, in het zuidoosten van de polder. Sinds een aantal jaren biedt dit fort onderdak aan een museum dat de luchtoorlog als onderwerp heeft. In het museum is bijzonder en soms uniek roerend miltair erfgoed te zien. Wij maken graag gebruik van de gastvrijheid van het museum om er te kunnen lunchen. Na afloop kan er (alcoholvrij) geborreld worden.

Het bestuur van SME nodigt u graag uit voor de komende excursie op 8 november.

Kosten: € 25 voor donateurs en € 30 voor niet donateurs. Wilt u uw deelname uiterlijk 1 november kenbaar maken via: stimilerfgoed@gmail.com

Tot dan!

Programma

9.45 - Rondleiding in Fort Vijfhuizen, Fortwachter 1, Vijfhuizen

11.00 - Koffie met cake in restaurant ‘t Fort en even bijpraten

11.30 - Bezoek aan Fort Hoofddorp

12.00 - Naar de munitiebunkers van Schiphol uit de Koude Oorlog

13.30 - Lunch in Fort Aalsmeer

14.30 - Rondleiding in het fort met bezoek aan museum Crash

16.00 - Einde

Overdracht Kazemat Grave Zuid

Geplaatst op 20 december 2012

GRAVE - Kazemat Grave Zuid is vrijdag formeel overgedragen van de Provincie Noord Brabant aan de Stichting Militair Erfgoed (SME). Het SME is ook al eigenaar van de Kazemat Grave Noord. Beide Kazematten zijn in gebruik bij het Graafs KazemattenMuseum. Een ordonnans, gekleed in een uniform van de politietroepen uit 1939, heeft per fiets de overdrachtsdocumenten afgeleverd bij het bestuur van het SME in het gemaal van Sasse.

Opening Luchtwachttoren Eede

Geplaatst op 7 september 2012

EEDE - De Dorpsraad Eede onthulde vrijdagmiddag op feestelijke wijze de luchtwachttoren.Oud-luchtwachters Clement Rootsaert en Arsène Cuelenaere onthulden de nieuwe deur van de luchtwachttoren, waarna de Sluisse burgemeester Jacques Suurmond als eerste de gedeeltelijk gerenoveerde toren mocht binnenstappen en beklimmen.Twee architecten maakten onlangs een ontwerp om luchtwachttorens tot bijenstations om te toveren. De Dorpsraad Eede vindt het plan prachtig, maar niet voor de Eedese luchtwachttoren. "Wij hebben ons ten doel gesteld de toren weer toegankelijk te maken. Voor mensen wel te verstaan, dus dat sluit de bijen uit", lachte woordvoerder Ronald de Croock. De Dorpsraad hoopt vooral scholieren de luchtwachttoren op te krijgen. "Om zo'n luchtwachttoren van dichtbij te bekijken en zelf te beklimmen, maakt de Koude Oorlog toch voelbaarder. Een bezoekje aan de toren past prima als geschiedenisles", betoogde voorzitter Johan Rootsaert van de Dorpsraad.